Hoe het Eurovisiesongfestival de wereld verenigt

Het Eurovision Song Contest is een uitgelezen kans voor het gastland om zich internationaal op de kaart te zetten. In 2021 kwam deze eer toe aan Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis van het concours presenteerde Nederland een volledig online Eurovision Village, compleet met een virtueel Rotterdam en optredens van nationale en internationale artiesten. Wil je meer informatie over de geschiedenis, deelnemers en het gastland van het Eurovisiesongfestival? Ga dan naar de officiële website van Eurovision: https://eurovision.tv/.

Het Songfestival is ook hét moment om onze internationale samenwerking te vieren. Om uit te leggen waarom dit zo belangrijk is, nemen we een korte duik in de geschiedenis van het Songfestival.

Oorsprong van het Songfestival

Het Eurovisiesongfestival werd voor het eerst uitgezonden in 1956, iets meer dan tien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De internationale wedstrijd werd bedacht als een manier om vrede en samenwerking tussen landen te vieren. Aan de eerste editie namen slechts 7 landen deel: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Zwitserland, en Duitsland. In de daaropvolgende jaren gingen er steeds meer landen meedoen. Vandaag nemen er zo’n 40 landen mee, en die komen niet alleen uit Europa! Als je wilt nagaan welke landen deelnemen aan de komende editie van Eurosong en de meeste kansen hebben om te winnen, kun je terecht op www.beste-bookmakers.nl. Daar vind je kwalitatieve aanbieders van weddenschappen op het Eurosong, die in het bezit zijn van een officiële licentie.

Eurovision als schouwspel van de wereld om ons heen

Het Songfestival laat ons vaak zien hoe onze wereld verandert en welke thema’s er wereldwijd actueel zijn. Een sprekend voorbeeld is het winnende optreden van de Oostenrijkse LGBTI-kampioene Conchita Wurst in 2014. Met haar liedje Rise Like A Phoenix bracht zij een mooi statement over mensenrechten en identiteit, waarmee zij de hele wereld wist te beroeren.

Ook de vorige Nederlandse inzending Jeangu Macrooy met Birth Of A New Age, had een cultuurhistorische inslag. Het lied werd gezongen in een ooit verboden Surinaamse taal en gaat over onderdrukking en vrijheid. Welk land de massa met zijn boodschap zal weten te overtuigen tijdens de volgende editie, is nog een vraagteken. Ga zeker naar www.wedcalculator.nl voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden en bookmakers om te wedden op het Eurosongfestival. Een ding is zeker: het Songfestival is een schouwtoneel over wat er op dat moment leeft in de maatschappij en de wereld. Het Eurovisiesongfestival draait om het verbinden van mensen. In deze internationale muziekwedstrijd, zetten landen hun verschillen opzij - en omarmen ze die zelfs. Je kunt deze samenwerking vergelijken met deze van de Europese Unie. De EU zet zich in voor mensenrechten, vrijheid, veiligheid en stabiliteit, welke zaken ook tot uiting komen in het Songfestival. Als we naar de wereld van vandaag kijken, zien we hoe belangrijk die samenhorigheid is.

Nederlandse Eurosong renaissance sinds Anouk

Van 2005 tot 2012 slaagde Nederland er niet in zich te kwalificeren voor de grote finale van het contest. Dat veranderde allemaal in 2013 toen Anouk zich voor het eerst weer sinds 2004 voor de finale plaatste en in de top 10 eindigde.

Het succes van Anouk zorgde voor een renaissance van het Eurosongfestival in Nederland. Tussen 2013 en 2019 kwalificeerde het land zich zes van de zeven keer voor de finale, waaronder vier opeenvolgende kwalificaties tussen 2016 en 2019. Deze periode resulteerde in 3 top-10 finishes, met als hoogtepunt de eerste plaats van Duncan Laurence in 2019, de eerste overwinning in 44 jaar tijd. De volgende editie zit er alweer aan te komen. Als jij eens wilt wedden op het Eurovision Song Contest, kun je terecht op www.tekstenuitleg.net. Daar vind je alle informatie over verschillende wedtypes en bookmakers voor Eurosong. Wij zijn alvast nieuwsgierig hoe Nederland het er dit keer vanaf gaat brengen.